Latest posts

Zo kunt u de levensduur van uw fietsaccu verlengen

Zoals u waarschijnlijk weet, kunt u een fietsaccu gemiddeld vijf jaar gebruiken, voordat deze vervangen moet worden. De manier waarop u met uw fietsaccu omgaat, is erg relevant voor de levensduur van uw accu. Daarom geven we u enkele tips om de batterijduur van uw fiets te verlengen!

Tips tijdens het opladen van uw fietsaccu

Het volledig ontladen of opladen van een fietsaccu wordt een laadcyclus genoemd. Elke batterij heeft een maximum aantal laadcycli. Dan moet u de batterij vervangen. Het is belangrijk om het aantal laadcycli zo klein mogelijk te houden en diepe ontlading te voorkomen. Maar hoe doet u dat precies? Hieronder een aantal (op)laad tips voor uw fietsaccu.

 • Een fietsaccu laadt u het beste op in een ruimte tussen de 10 en 25 graden. Dit is het beste voor batterijen. Houd er rekening mee dat u de batterij niet moet opladen in een gebied onder 0 graden of boven 45 graden.
 • Overweeg om uw fietsaccu zo min mogelijk helemaal op te laden, dit kan namelijk de cellen van de batterij uitputten. Door uw fietsaccu regelmatig op te laden tot circa 95% verlengt u de levensduur.
 • Om diepontlading te voorkomen, dient u de accu regelmatig op te laden. Door natuurlijke zelfontlading zal de batterij vanzelf leeg raken. Op den duur raken cellen van de batterij onherstelbaar beschadigd. Probeer de batterij dus minstens één keer per maand op te laden.
elektrische fiets
fiets batterij

Tips tijdens het fietsen met een e-bike

U kunt de levensduur van de accu van uw fiets verlengen door voor en tijdens uw rit met een aantal factoren rekening te houden. Onthoud het volgende:

 • Zorg ervoor dat uw bandenspanning correct is: een lage bandenspanning betekent een hoge rolweerstand. Door uw fietsbanden op maximale spanning te houden (3,5 tot 4 bar), verbruikt uw accu zo min mogelijk onnodige extra energie.
 • Droog de contacten voordat u de batterij installeert. Is uw fiets nat geworden en heeft u de fietsaccu uit de houder gehaald? Droog dan eerst de contacten voordat u de fietsaccu terug plaatst.
 • Trap langzaam in de versnelling van de elektrische fiets en stel deze niet te hoog af. Dit verlengt de levensduur van uw fietsaccu.
 • Op tijd schakelen! Hoe sneller u rijdt, hoe meer ondersteuning u kunt verwachten van uw fietsaccu (dus een hogere stand). Dit werkt ook andersom.
 • Rijd niet weg met trapondersteuning. Schakel de trapondersteuning uit of verminder deze aan het begin van een (lange) fietstocht.

Tips hoe u het best uw fietsaccu kunt bewaren

Het is onverstandig om een fietsaccu zomaar ergens neer te leggen. Al helemaal niet als u hem voor een langere tijd opbergt, zoals in de winter. Een goede opslag van e-bike-accu's is belangrijk voor het verlengen van de levensduur. Dit doe u als volgt:

  • Temperatuur heeft een groot effect op de conditie van een fietsaccu. Bij temperaturen van onder het vriespunt tot rond de -10 graden zal de capaciteit tijdelijk iets teruglopen, wat geen ramp is. Extreem lage temperaturen en langdurige blootstelling aan de volle zon zijn niet goed voor de batterij.
  • Verwijder de lader wanneer de batterij volledig is opgeladen. Al hebben sommige batterijladers een ingebouwd op- en ontlaadsysteem. Dit leest u o.a. terug in de handleiding van uw fietsaccu.
  • Zorg ervoor dat u de fietsaccu oplaadt als u deze voor langere tijd opbergt. Dit bevordert een diepe ontlading als deze helemaal leeg is. Een diep ontladen batterij kan niet worden opgeladen en moet worden vervangen. De garantie kan ook komen te vervallen als de batterij diep ontladen is. U leest hierover in de garantievoorwaarden van uw fietsaccu. We raden aan om de batterij minimaal voor de helft opgeladen (50%) op te slaan.
  • Lees de gebruikershandleiding. de gebruikershandleiding van de fietsaccu bevat instructies voor de specifieke accu. Lees ze aandachtig en volg ze op. De fabrikant van een fietsaccu weet als geen ander hoe "zijn" accu zo lang mogelijk mee kan gaan.
  • De meeste opladers voor e-bikes lijken erg op elkaar. Vooral als meerdere mensen in huis een elektrische fiets hebben, is het een goed idee om de oplader te labelen. Zo weet u zeker dat u de juiste oplader en de juiste batterij gebruikt. Het opladen van de batterij met de verkeerde lader kan de batterij beschadigen.
  • Wanneer u een fietsaccu bewaart, doe dit dan in een speciale hoes of tas voor uw fietsaccu. Zo blijft die op de beste manier beschermd.

Een fietsaccu gaat langer mee, wanneer u er op de juiste manier mee omgaat. Bent u toch op zoek naar een nieuwe fietsaccu, dan kunt u altijd een kijkje nemen in ons assortiment. Hopelijk neemt u na de aanschaf van een nieuwe fietsaccu veel van de tips uit dit artikel mee. Zo verlengt u de levensduur van uw fietsaccu.

Posted in: Vélo électrique

Leave a comment